Ko je starše strah svojih lastnih otrok
marec 27, 2016
Zakaj moj dojenček ponoči ne spi?
marec 30, 2016
Prikaži vse

Zakaj se hoče otrok ponoči dojiti na eno uro?

Zakaj se hoče otrok ponoči dojiti na eno uro?

To vprašanje pogosto zastavljajo mame, ki so že izredno izčrpane ter neprespane in je zaradi tega moteno tudi dnevno življenje celotne družine. Po lastnih izkušnjah in izkušnjah z mamami, ki so prišle po pomoč, praviloma takšna obdobja ne trajajo dolgo, če se jih lotimo pri vzroku. Ker je situacija ne glede na dolžino obdobja lahko skrajno izčrpajoča že ozaveščanje dejstva, da obstaja rešitev lahko veliko pripomore na poti do učinkovite rešitve. Opažam, da so mame med takšnimi stiskami veliko lažje sebi in otroku v oporo, če razumejo proces, ki se dogaja v njih ali otroku.

Eden pogostejših vzrokov je preobilica stresa, ki ga mama doživlja čez dan. Vsaka kriza, ki zvečer ostane nepredelana v predalčku ”razno” za otroka predstavlja nepopisen stres. Zakaj? Zato, ker ti občutki niso njegovi, ni niti prosil zanje, pa so vseeno tam in kar je še huje, pojma nima, kako bi se s tem soočil. Zato ponoči v objemu mamine zize išče občutek varnosti, ko se spopada s stresom, ki se je nakopičil čez dan in ga starši nismo uspeli predelati. (o stresu pri otrocih tukaj).

Druga možnost je razvojna faza med 6. in 8. mesecem starosti, ko doživlja svojo prvo ločitveno krizo.  Velik razvojni mejnik, ki mu ob primerni podpori zelo pomaga, da naslednja okoli tretjega leta milejša. Predvsem pa so to zametki učinkovite komunikacije, ki ob podpori in nudenju bližine otroku sporočajo, da ga slišimo. V dobi adolescence je slišanemu otroku nato naravno, da nam svoje težave zaupa, kar se v nasprotnem primeru kljub skrbnem prigovarjanju staršev zagotovo ne bo zgodilo. Ko je otrok v zgoraj opisanem prvem večjem mejniku, ob obilnejši podpori in bližini tudi veliko hitreje predela te občutke, kot če tega ni deležen, ali če ga v strahu, da bi ga razvadili pustimo izjokavati in treniramo otroka za spanje.

Če imate ob sebi novorojenčka, je zagotovo najprimernejši nasvet ta, ki ga v svoji knjigi 10 P-jev za uspešno dojenje navaja Willma: ”Nočno dojenje tudi na eno uro in manj je normalno. Otrokov želodček je v prvem mesecu še želo majhen in se zato doji večkrat na dan, tudi ponoči. Tako dobi dovolj hrane za zdrav razvoj in rast. Je pa res, da je lahko pogosto nočno dojenje zelo naporno (še vedno pa manj, kot pripravljanje flaške). Temu se lahko morda izogneš tako, da detecu čez dan večkrat ponudiš dojko, tudi če je ne išče in zahteva. To lahko pomaga, ni pa nujno, predvsem če otrok ponoči dojke ne išče zaradi lakote in žeje, saj dojenje ni samo hranjenje, je tudi tolažba, povezava z mamico, sigurnost, varnost in še mnogo mnogo več. Seveda je pri pogostem nočnem dojenju smiselno, da imaš otročka kar pri sebi, da skupaj spita.”

Rešitev pogostega dojenja zato ni zmanjšanje in odrekanje, če otrok na to ni pripravljen, pač pa dovolj vztrajno poiskati vzrok in ga odpraviti tako, da otrok dojenja ne potrebuje več tako pogosto. Kako mame najdejo takšne vzroke in učinkovito obvladujejo svoj stres garantirano zelo dobro pomagamo, če bo potrebna svetovalka za dojenje, pa vas bomo napotili k tistim, ki so predvsem kompetentne.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja