Preprosto in enostavno
marec 23, 2016
Skrivnostni angeli
marec 23, 2016
Prikaži vse

Za zdrave in srečne otroke

za-zdrave-in-srečne-otrokeTa teden nam je narava spet postregla s svežo pošiljko snega. Huraaaa so govorili otroci na naših delavnicah, spet bomo delali snežake. Nekaj otrok pa že komaj čaka na pomlad. Slednjim sem predlagala, da naredijo na glavo obrnjenega snežaka za hec, da se med topljenjem odpravi v zemljo do naslednje zime. Važno pri vsem tem je gibanje na svežem zraku. Pravijo, da na otroke zelo pozitivno vpliva, če so na zraku vsaj eno do dve uri, ne glede na vreme.  Če že ne gre drugače, pa vsaj dobro prezračimo prostore.

Kako že pravijo…da so bili umazani in blatni otroci vedno bolj zdravi? Se strinjam, pa tisti, ki so bili manj oblečeni tudi in s tem ne mislim premalo ampak manj.  Nikoli nisem razumela staršev, ki so poslali otroka na peskovnik s prijatelji ali celo v gozd in so zahtevali, da se nazaj vrne popolnoma čist. Mogoče tako mišljenje zaradi lastne izkušnje. Kreativnost teh otrok so, v dobri veri, da jih bodo naučili reda, peljali v minus, nikakor v plus. Sproščenost so prav tako otežili, če so otroku naložili pretirane skrbi o tem, kako čist je.  Si predstavljate kmetijo sredi podeželja in otroke na njej? So videti zdravi? Prevladuje odgovor ja.

Kaj je takšnega v tem blatu in zemlji? Zadnjic sem se ob pripovedi prijetne gospe na našem tečaju za starše spomnila, kdaj sem že začela meditirati. Moj spomin mi je vseskozi govoril, da je bilo to 8 let nazaj, pa se je krepko motil. Ko sem slišala njeno zgodbo, sem se zavedla da sem tudi jaz to počela že kot majhen otrok. Se sprašujete kako? Ko sem raziskovala travnike in gozdove v okolici kjer sem odraščala, sem se velikokrat, ko sem bila utrujena od tekanja malo ustavila, se usedla na tla in opazovala, kaj se dogaja. Včasih sem dalj časa strmela v mravlje, ki so vestno opravljale svoje delo, včasih v krtini iskala luknjo in čakala, da pride voluhar preveriti od kje sedaj ta za njega moteča svetloba. Včasih sem samo ležala v snegu, včasih na travniku. Mi je bilo kdaj neprijetno? Ne, takoj ko sem dobila tak občutek sem se odpravila naprej, torej ni bilo razloga za paniko, saj otrok razen izrednih situacij, dobro ve, kaj je dober občutek in kaj ne. Moja kartoteka v omari pri zdravniku, je razen dveh listov, kjer je zabeleženih nekaj osnovnih otroških bolezni in ena resnejša poškodba v osnovni šoli, v glavnem prazna. Eden od razlogov je zagotovo ta, da sem bila povprečno vsak da več kot dve uri na svežem zraku in pogosto v gibanju.

Če vaši otroci še niso preizkusili naših delavnic, se lahko po predhodnem klicu oglasijo na enem izmed naših rednih terminov in preizkusijo kako jim bodo všeč naše igre, joga, masaža, dihalne vaje in vizualizacije.  Vi jih popeljete na sveži zrak, mi pa do notranjega miru in zadovoljstva. Kaj pravite na to kombinacijo?

Loading Facebook Comments ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja