S partnerjem sva se oddaljila, kaj sedaj?
marec 25, 2016
Ko je starše strah svojih lastnih otrok
marec 27, 2016
Prikaži vse

Tašča mi soli pamet!

Tašča mi soli pametKdo je tašča? Tašča je ljubeča mati (kakor po svojih najboljših to zmore in zna) mojega partnerja (partnerke). Nekaj je zelo verjetno naredila dobrega, če sem v zvezi z njenim otrokom in v tej vezi tudi želim ostati še naprej (na tem mestu izključujem skrajno nezdrave veze, kjer je prisotno kakršnokoli nasilje). Zakaj mi potem še vedno soli pamet in se vmešava, ko je to zares najmanj potrebno?  (Opozarjam na šok, ki je po vseh psiholoških raziskavah resničen) Ker želi in hoče samo dobro.  No, pa smo tam. ”Ne v bistvu sploh nismo nikamor prišli, ker se potemtakem še jeziti nebi več smela nanjo”, mi je zadnjič razočarano pripomnila mamica na individualni uri. Problem ”tašča” je lahko skrajno kompleksna zadeva.

Danes se bomo lotili enega vidika. To je – kako rešiti izziv, ko mi ”tašča soli pamet” na način, da bo volk sit in koza cela – da ne pride do konflikta in da se ob tem vsi vpleteni počutijo kar se da slišani. Pa poglejmo, kje tiči zajec v tem večnem konfliktu. Ključ je v sprejemanju in skrajno ljubečemu postavljanju meja, ter sočutni komunikaciji. Začela bom pri vzroku.

Če so vaši starši slučajno imeli ”taščo, ki je stalno solila pamet”  (oz. strokovno nerešen konflikt s taščo), potem imate že v osnovnem celičnem spominu super potencial, da v življenju prejmete tudi sami podoben konflikt, ker temu izzivu vaši starši niso bili kos in te informacije enostavno nimate. ”Super”, mi je odvrnila zadnjič mamica na tečaju, ”potem ni druge, kot da se odselimo 300 km daleč in bo mir!” No, ravno tukaj se zatakne. Vsega je kriva kvantna fizika in nevro znanost, katere  del so tudi možganski nevroni. Lahko gremo tudi na drugi konec sveta. Konflikt ostaja in načenja vašo partnersko zvezo tako vztrajno, da na začetku še opazimo ne.  Kako se to dogaja? Preprosto tako, da imamo del njenih celic ves čas  ob sebi v obliki svojega partnerja in otrok. Pomeni, če ne sprejemamo tašče svojemu partnerju na nezavedni ravni dajemo ves čas vedeti, da ga ne sprejemamo, četudi smo na videz nič manj kot noro zaljubljeni vanj. ”Rada ga imam”, je povedala druga mamica, ”ampak njegova mama je zmaj brez primere.”

Nisem rekla, da se morate v vsem strinjati z vašim tastom ali taščo. Da konflikt rešite, je dovolj, da jih brezpogojno sprejmete prav  takšne kakršne so (resno opozorilo: lahko da boste morali za to zmožnost opraviti nekaj konkretnih korakov na sebi) in jim, če je to  potrebno tudi postaviti meje, vendar na skrajno ljubeč način, saj boste sicer naleteli najmanj na zid. Ne pozabite, da ste v zvezi z nekom, ki je njim zelo ljub in drag. Spoštovanje se vrača s spoštovanjem in to stanje se lahko vzpostavi tudi, če tašča ne želi ali ne zmore več komunicirati z vami ali vi z njo. Tega vas naučimo. To je izredno koristen trening, ki se izplača za vaše ljubeče odnose s partnerjem in posledično srečne otroke (četudi v skrajnem primeru pride do ločitve).

To ne velja samo za tiste, ki imajo popolnoma skrhane odnose s taščo, ampak tudi za vsa tista mala nestrinjanja in za življenje povsem normalno stanje drugačnih pogledov na svet. Sprejmite, da ima najboljše možno mnenje glede na to, kar je v življenju prejela in doživela in ne pozabite, da želi le dobro (to so v psihologiji večkrat dokazali tudi na najhujših kriminalcih), zato raje poiščite način, kako ji boste vse to razložili, namesto, da zgubljate energijo z jezo in zamerami.

Torej, končno obstaja rešitev za reševanje konflikta s taščo. Pristopov, ki jih uporabljamo z našimi klienti največkrat, je vsaj pet različnih. Garantirano ena izmed deluje tudi za vas.

To vse velja tudi za vse taste. Najpogostejši konflikt s tasti zadnja leta nastaja zaradi njihovega pristopa z avtoriteto, ki je bil zadnjih nekaj sto let edino jasno pravilo za srečno življenje moških, zato se ne jezite nanje, temveč jim raje pokažite kako se to danes naredi sočutno (kar ni permisivno), začenši z našim sočutnim odnosom do njih  in pripravljenostjo na večkratne prijazne razlage stanja. Prijaznost dokazano dela čudeže tudi iz mojih lastnih izkušenj.

Ključ je v odpuščanju, drugače boste garantirano edino zboleli, kaj drugega v takšnih odnosih žal ne preostane ob tako dolgotrajni izpostavljenosti. Če boste po vsem prebranem še vedno v konfliktu s taščo se naslednjič pred uporabo posameznih besed raje posvetujte s Čarobnimi otroci ali Anito Šerjak Koci osebno.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja