Čas za kreativnost
marec 23, 2016
Tašča mi soli pamet!
marec 26, 2016
Prikaži vse

S partnerjem sva se oddaljila, kaj sedaj?

S partnerjem sva se oddaljila, kaj sedaj?Ko pride otrok, se vse obrne nič manj kot na glavo vključno z ženskimi hormoni in je zato nekaj časa to, da se par ob tem v nekaterih trenutkih ne znajde najbolje povsem normalno. Velikokrat nasprotovanju partnerjema botruje strah, da bosta v svoji novi vnemi kaj storila hudo narobe.

Kar je zares potrebno razumeti najprej, je dejstvo, da oba starša počneta popolnoma vse zato, ker želita otroku dobro. Zakaj na takšen način, pa botruje največkrat predvsem tisti strah pred napakami in zmeda zaradi množice nasvetov iz okolice.

Ko smo v stiku s sabo, so naša dejanja samozavestna in odločna. Ko smo negotovi, pa na nas lahko vpliva prav vsako so naša dejanja samozavestna in odločna. Z odločitvami smo nič manj kot pomirjeni. Ko smo negotovi, pa na nas lahko vpliva prav vsako mnenje iz okolice ne glede na to, koliko je ta nasvet za nas dejansko primeren.

Če želimo, da bo to obdobje kar se da minimalno turbulentno se moramo zavedati predvsem dvojega. Najprej, kako v poplavi sicer zares dobronamernih nasvetov dejansko ločiti seme od plevela.  Če to opišem bolj praktično, kako preveriti, če to za vas velja ali ne, ne glede na to, kako pomembno se to dejstvo zdi sogovorniku. Kineziološki mišični test je tisto naše notranje nihalo, ki ga ima vsak že ob rojstvu. Če ničesar drugega nimamo, je to odličen pripomoček. Takoj za njim pa je nenehno informiranje in radovednost, ki ne pozna meja. Če boste pri prejemanju nasvetov skrajno radovedni z obilico podvprašanj, se bodo nasveti, ki sodijo v kategorijo ”plevela” tako rekoč sami ločili od semena. Z drugimi besedami – sogovornik si bo v primeru slabega nasveta odgovoril kar sam, brez sodbe.

Druga najbolj pomembna resnica pa je, da mora vsaka mama, žena, partnerka do potankosti vedeti, kdo je ona v resnici. Sliši se nenavadno, vendar mnogi ljudje živijo v zmotnem prepričanju, da jim je popolnoma jasno, kdo so in kaj je tisto, kar jih poganja v življenju. Zakaj najprej mama? Zato, ker z rojstvom otroka partnerka postane tudi mama in za nekaj časa svoje življenje popolnoma posveti dojenčku. Oče ob tem (ne glede na to, kako iskreno je otroka vesel) doživlja svojevrsten stres, ker je sprememba zares korenita. Roko na srce. Nihče ni nikoli zares do potankosti pripravljen na ta veseli dogodek, ki se lahko sprevrže v veliko bolečino. O pripravah, ki imajo zares efekt pišem v naši e-knjigi za nosečke. Sedaj pa nazaj k temi. Najlažje to sliko opišem z resnično zgodbo iz realnega življenja.

Mama pred rojstvom otroka živi svoje življenje kot si ga sama ve in zmore krojiti. Recimo, da opravlja poklic, ki ji zagotavlja neke vrste finančno varnost. Ob tem se posveča še sebi in partnerju in seveda svoji družini, prijateljem. Skratka, splošna zgodbica. Po rojstvu otroka je nekaj časa ne interesira nič drugega kot le skrb za otroka, kar je povsem normalno in zdravo. Nato pa slej ko prej preide v fazo, ko si kot mama želi nazaj tudi en del ”starega življenja” in tukaj pred na videz povsem preprosto nalogo naleti na hudo oviro. Okolica ji zaradi stanja v katerem se je znašla sicer toplo priporoča, da si vzame čas zase. K temu jo nagovarja tudi partner (če temu ni tako, je lahko izzivov v partnerski zvezi še več), pa vendar je ničesar več tako ne polni, kot jo je včasih. Takrat se mame v stiski velikokrat zaprejo vase, ker se jim zdi, da jim pač ni več do socialnega življenja, a hkrati globoko v sebi vedo, da to ni res in razkol zaradi njenega notranjega nezadovoljstva nastane tudi med partnerjema. Enostavno se oddaljita, ker mama misli, da bi enako moral čutiti tudi partner in zaradi dejstva, da temu ni tako pada v veliko frustracijo.

Partner pa nemočen opazuje žensko, ki se je popolnoma spremenila in se prestrašen zavleče v svoj brlog. Če je bil porod slučajno travmatična izkušnja je opisana situacija z lahkoto potencirana še na stoto potenco. Če mama opravlja svoj poklic, ki je zanjo nič manj kot njeno življenjsko poslanstvo, bo v ravnovesju najkasneje takrat, ko pride s porodniškega dopusta nazaj na delovno mesto. Če ne živi svojega osebnega potenciala skozi svoje delo, pa se ta nočna mora stopnjuje. Zakaj? Ker je v tem primeru ta mama pred materinstvom svoj potencial izražala skozi hobi, konjiček, svoj prosti čas, ki pa je ob rojstvu otroka tisti, ki prvi odpade.  Če vemo katera vrednota v resnici poganja ta hobi (ne tista, za katero mi mislimo, da je), ne bo problem zamenjati hobi s pravim drugim hobijem. V nasprotnem primeru imamo velik problem.

Za to, da bi to našli, potrebujemo nekaj individualnih ur strokovnjaka ali pa dober podroben psihološki test, ki pokaže kaj je tisto naše pravo gorivo v življenju. Ko pri nas z mamami opravimo tovrsten test, se pogosto zgodijo tisti največji ”aha momenti”, ki garantirano pogojujejo nadaljnjo srečo. Naša brezplačna videoteka vsebuje povezavo do enega takšnih testov, ki ob krajši interpretaciji mamam preverjeno pomaga še leta po tem, ko ga osvojijo. Srečna mama je sposobna kreirati nič manj kot srečno partnerstvo.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja